Classics

Pinot Grigio

Sivi pinot, sivi burgundac dva su naziva koji se pojavljuju kod hrvatskih proizvođača za ovo iznimno vino. Ovaj prvi je daleko češći, a mi smo se odlučili za talijanski naziv pinot grigio kako ga nazivaju u pokrajini Veneto odakle dolaze najbolja talijanska vina od te sorte. Talijanski naziv preuzeli smo i stoga što smo nazivom željeli sugerirati jedan od dvaju osnovnih načina vinifikacije sivog pinota, a to je onaj talijanski, lakšeg tijela za razliku od punijeg, jačeg alzaškog. Kao što je poznato, danas se smatra da je dotična sorta nastala mutacijom crnog pinota što se najbolje vidi u posljednjem razvojnom stadiju kada bobica sivog pinota poprima sivkasto-crvenkastu boju. Upravo ta kolebljivost u samom razvitku rezultirala je činjenicom da ovo bijelo vino nije baš u potpunosti bijelo jer djelomično sadrži i neke karakteristike tipičnije za crna vina, što je tu sortu učinilo iznimno cijenjenom i traženom na tržištu. Naš sivi pinot dobiven je od istoimene sorte grožđa ubrane na lokalitetima Podunavlja, Iloka i Slavonske Požege.

Tehnološki podatci:

Na vinovoj lozi provedena je potpuna defolijacija. Berba se odvijala u dva navrata, prva berba, ranija, osigurala je svježe i elegantne kiseline, a druga, kasnija berba, pridonijela je zaokruženosti i eleganciji vina. Vino je blagih kiselina i solidno u ekstraktu. Druga berba fermentirala je u drvenim bačvicama zapremine 500 litara te je šest mjeseci njegovana na finom kvascu. Naknadnim sljubljivanjem vina dobiveno je lagano, voćno vino koje je ipak karakterno u okusu i mirisu.

0,75 l 12,5% 2020.

Boja

Blijeda slamnato-žuta boja sa svijetlim bakrenim nijansama.

Miris

Osjetite mineralne note zajedno s voćem kao što su jabuke, kruške i breskve.

Okus

Dobra alkoholna jakost, slankast i bogat okus.

Gdje kupiti?

Ekskluzivni distributer vinarije Iuris je tvrtka GASTRO PANTHEON D.O.O. U maloprodaji vina možete kupiti u marketima Decentia, Interspar, Kaufland, Kordun, Lidl, Metro, Spar, Plodine, Prehrana, Vrutak, i mnogim drugim. Hotelski lanci i kuće te mnogobrojni ugostiteljski objekti od Istre do Dubrovnika također imaju naša vina na vinskoj karti.

Pratite nas