Promocija

Sivi pinot

Sivi pinot je vino koje ima nekoliko lica, i to ga posebno izdvaja iz palete ostalih bijelih sorti. Njegove karakteristike poput intenzivnije boje od većine drugih bijelih vina (žuto-zelenkasta ili žućkasta s blagim rumenim nijansama) visokog ekstrakta s dosta glicerina čine ga, između ostalog, i pogodnim medijem za relativnu novu nišu u vinskom svijetu, poznatu pod nazivom orange wine (narančasta vina).

Domovina mu je, kao i kod ostalih pinota, Burgundija, a odatle su ga u 14. stoljeću u Austriju prenijeli redovnici cisterciti koje zbog njihovih sivih habita nazivaju i sivim monasima, pa je i to najvjerojatnije dodatni, anegdotalno-poetični razlog zašto se u nazivu našao pridjev „siv“. Povrh toga, sivi pinot je zbog svojih ‘nebijelih’ svojstava vino koje je, ovisno o načinu vinifikacije, sposobno za dugo odležavanje, čak i do deset godina.

Njegova protejska pojavnost čini ga posebno interesantnim jer što ima ljepše od vina koje vas svojom kvalitetom nikad neće iznevjeriti, ali će vas istodobno ugodno iznenaditi svojim svekolikim bogatstvom tek kad ga otvorite i natočite u čašu – naprosto rapsodija!

Stapanje dviju ili više osjetilnih senzacija, iskustvo mirisnih boja i obojenih mirisa potvrdit će ovom vinu status ‘simbolističkog’ vina koje su zasigurno rado pili i francuski simbolisti potvrđujući osnovnu ideju – mogli bismo reći sinestetičkog svjetonazora s kraja 19. stoljeća – iz Baudelaireovih Suglasja:
Mirisi su jedni k’o put dječja svježi; / A drugi pak bujni, razbludni i teži.

 

Podijeli članak:

Pratite nas