Promocija

Plavac Jenaro by Domagoj

Plavac mali Jenaro vino je koje je napravio Slavonac. Slavonac, šališ se? Da, Slavonac!

Pa neće nam valjda neki furešt, kontinentalac govoriti kako se radi vino od plavca malog koje se u Dalmaciji radi već ‘stoljećima’! Ova rečenica u hrvatskom vinskom svijetu donedavno je bila ne samo bogohulna, već, prije svega, nemoguća. Vjerujte, konstatacija otisnuta kosim slovima mogla bi se staviti u usta gotovo svakom Dalmatincu pa i Dalmatinki uzevši u obzir da je to u Dalmaciji bio, pa i ostao gotovo bez ostatka muški posa’.

Na hrvatskoj vinskoj sceni samo se dosad dvaput desilo da se netko drznuo biti dovoljno drzak, hrabar pa pomalo i lud da jednu neprijepornu, autohtonu vinsku sortu prepusti u ruke došljaku, nenašijencu odnosno strancu. Prvi od ta dva slučaja slučaj je Ernesta Tolja, autsajdera iz svijeta električnih kabela, koji je za svoje vino angažirao svjetski poznatog vinara konzultanta ‘bez vinograda’ Michela Rollanda.

Druga, naša priča, priča je Domagoja Klasičeka koji je već kao izučeni vinar (školovanje na vinskoj akademiji u SAD-u, usavršavanja u Perpignanu i Bordeauxu, enolog u slovenskoj vinariji Brič) shvatio i iskustveno potvrdio onu uzrečicu da nema mladih i starih, već samo dobrih i loših. Oboružan znanjem, avanturizmom, ne robujući ‘neupitnim vrijednostima’, shvativši da je vino komunikacija po sebi i da je istinsko zanimanje vinara da razumije vina iz svih krajeva svijeta pa tako i iz Hrvatske, upustio se u odiseju plavac mali Jenaro, a da se nije izgubio u Jadranskom moru, već se sigurno vratio u svoju rodnu Slavoniju.

„Leteći vinar“, izraz koji je danas gotovo već postao tehnički termin u vinskom svijetu personificirao se tako i u jednog Hrvata pokazujući na najbolji mogući način smjer prema kojem bi Hrvatska kao vinarska zemlja trebala stremiti jer putujući svijetom saznajemo i učimo od drugih stvarajući vlastiti koncept iskustava i vina te potvrđujući onu nepobitnu istinu koju je svojedobno A. G. Matoš izrekao o sudbini hrvatske književnosti, a mi ćemo to reći o plavcu malom, da će ta sorta istom onda biti nacionalni brend kad bude europska/svjetska.

Podijeli članak:

Pratite nas