Promocija

Cabernet sauvignon 2015.

Cabernet sauvignon 2015, serija Classics

Za razliku od dosadašnjeg vina ove sorte iz serije Classics koje je znatiželjno propitivalo mogućnosti terroira podunavskog kraja erdutskog vinogorja, ovaj je cabernet sauvignon u svome nastanku krenuo sasvim drugim smjerom, u vinskom svijetu poznatom pod blendom više vinogorja (multi blend).

Riječ je o svojevrsnom istodobnom presjeku mogućnosti i posebnosti caberneta iz pojedinog vinarskog kraja od Iloka, Erduta, Baranje, Slavonije, srednje i južne Dalmacije. Dakako, nije riječ samo o eksperimentu jer se iz svakog područja bira najbolje grožđe koje nosi genij svojeg podrijetla da bi se u blendu uzajamnim nadopunjavanjem posebnosti stvorilo vino originalnog potpisa, naročita suzvučja. Ovaj pristup vinifikaciji inače potječe iz Novog svijeta i tipičan je posebice za Australiju, a u Europi je za razliku od blendova više sorti i godišta najmanje zastupljen. Možda je i to šansa Hrvatske na svjetskoj vinskoj pozornici?! Veliku raznolikost na malom geografskom prostoru treba vidjeti kao prednost, a ne kao nedostatak.

Vinar Domagoj Klasiček ponovno je u svom elementu inovacije i pomiče uvriježene granice kako među hrvatskim vinarima tako i među konzumentima. Ako smo već rođenjem nepovratno određeni trima danostima: roditeljima, jezikom i domovinom, zašto bismo bili još i vinom iz uvijek istog vinogorja, pogotovo kad postoji legitiman način da istu sortu ne pijemo samo iz različitih rodnih krajeva (terroir) već da različite rodne krajeve pijemo u istoj sorti gdje cjelina, kao i uvijek, nikad nije puki zbroj svojih dijelova.

Podijeli članak:

Pratite nas